Mød ph.d.-studerende Niclas H. Eysturoy

Mød ph.d.-studerende Niclas H. Eysturoy

1. Reservelæge på Ortopædkirurgisk afdeling på Amager og Hvidore Hospital,

ph.d.-studerende ved Sports Orthopeadic Research Center – Copenhagen (SORC-C),

hoveduddannelseslæge i ortopædkirurgi (4. og sidste år)

niclas-eysturoy

Mit primære forskningsområde er indenfor patella luksationer og trochela dysplasi.

Trochlea dysplasi er en affladet føringsfure på lårbenet, der oftest spiller en rolle i at knæskallen går ud af led.  Jeg undersøger prævalens, etiologi og dets påvirkning på patienternes daglige liv.

Studiet foregår på Færøerne, hvor jeg har etableret en national cohorte af 15-19 årige, der har oplevet en patella luksation. De svarer på et online spørgeskema og gennemgår en række yderligere undersøgelser, der lægger grund for reslutaterne i min forskning.

Vi har planlagt at følge cohorten i 30 år, for at undersøge udviklingen hos deltagerne i form af livskvalitet, funktion og udvikling af artrose bag knæskallen.

En af de største årsager til at vi startede studiet, var for at undersøge om udviklingen af trochlea dysplasi skulle være arvelig – og det er her at Færøerne kommer ind. På Færøerne har de nemlig et stamtræ der går tilbage til først i 1600 tallet, hvilket gør det muligt at undersøge arveligheden af en bestemt sygdom – i dette tilfælde trochela dysplasi.

Samtidig er de også, ligesom Island, i besiddelse af en stor Gen-Bank, hvor en stor del af færinges DNA er lagret. Således er det muligt at undersøge forskellige potentielle gen-varianter, der kunne være årsagen til at nogle udvikler trochela dysplasi. Denne kombination er kun mulig, så vidt jeg ved, på Færøerne og Island.

Færøerne har ikke haft tradition for forskning indenfor det ortopædkirurgiske felt, hvorfor der har været en del udfordringer. Med god støtte fra kollegaer og min hovedvejleder Kristoffer W. Barfod, er det nu muliggjort – også for andre. Derfor har det været uundværligt samtidig at være del af SORC-C og dermed også ROAD, hvor der er stor erfaring med udførsel af større projekter samt støtte i det daglige.

Den stemning, kollegialitet og akademiske interesse der findes i forskningsenheden, er noget helt særligt. Det er inspirerende at snakke med kollegaer omkring de forskellige projekter, både på arbejde og til kongresser, hvor nye ideer, samarbejder og potentielle forskningsprojekter genereres.

Troels Mark-ChristensenKasper Stenberg Madsen