Mød PhD-studerende Kasper Staberg Madsen

Mød PhD-studerende Kasper Staberg Madsen

Læge og PhD-studerende på Parker Instituttet, Frederiksberg hospital.

kasper_staberg_madsen

Hvad går dit PhD-projekt ud på?

Artrose i hænder (hånd OA) forekommer hos ca. 26 % af kvinder og 13 % af mænd over 70 år og forekomsten er stigende. Som ved andre artroseformer, er der beskedne medicinske behandlingsmuligheder.

I mit PhD projekt, vil vi undersøge metformin til behandling af hånd OA. Metformin er et lægemiddel der bruges til behandling af type 2 sukkersyge.

Det har få bivirkninger og ud over at sænke blodsukkeret, kan det også sænke betændelse i kroppen. Studier tyder på, at metformin har gavnlige effekter på patienter med knæ OA, og man regner med, at dette skyldes en dæmpende effekt på ledbetændelsen.

Der er derfor god grund til at tro, at metformin også kan sænke betændelsen i hænderne og dermed lindre smerter og bedre funktion ved artrose i hænderne.

Studiet er et lodtrækningsforsøg, hvor patienterne tilfældigt udvælges til metformin eller placebobehandling i 16 uger.

Hvad betyder det, at være en del af en CAG?

Jeg ser det som en stor styrke at være en del af en CAG. Der er ingen tvivl om, at tværfaglighed er nøglen til at sikre bedre forståelse og behandlingsmuligheder for patienter med artrose, og netop her spiller CAG ROAD en afgørende rolle.

Som en platform for overblik, vidensdeling, networking og inspiration, katalyserer CAG ROAD at frugtbare samarbejder og idéer opstår.

Personligt, er jeg blevet inspireret i mødet med dyrlæger, human fysiologer, fysioterapeuter og andre faggrupper, og jeg tror på at dette samarbejde er essentielt for at forstå og forbedre behandlingsmulighederne for artrose.

niclas-eysturoymerete-brink-speedtsberg