Ph.d.-studerende Camilla Nordheim Solli fra CAG The Zealand Inflammation Research Initiative (ZIRI)

Mød ph.d.-studerende Camilla Nordheim Solli fra

CAG The Zealand Inflammation Research Initiative (ZIRI)

CAG The Zealand Inflammation Research Initiative (ZIRI)

Ph.d.-studerende:
Camilla Nordheim Solli,
læge, ph.d.-studerende,
Kardiologisk Afdeling,
Sjællands Universitetshospital.

PhD Student, Camilla Nordheim Solli, ZIRI

Hvad går dit ph.d.-projekt ud på?

“Mit ph.d.-projekt undersøger, om der er sammenhæng mellem det at have en blodkræftsygdom, der kaldes myeloproliferative neoplasmer (MPN), og øget forekomst af åreforkalkning i hjertets kranspulsårer, forkalkning i hjerteklappen ud til hovedpulsåren, nedsat pumpekraft i hjertemuskulaturen, samt anden påvirkning af hjertets funktion. Baggrunden for at vi vil undersøge dette, er, at vi ved, at patienter med MPN-sygdom har en øget risiko for blodpropper, og de forhold, som vi undersøger, er noget, vi ved hænger sammen med øget forekomst af blodpropper i hjertet og hjernen hos den generelle befolkning. Der er dog meget få undersøgelser af, om patienter med MPN-sygdom har øget forekomst af de nævnte tilstande i hjertet, der kunne være med til at forklare den øgede risiko for blodpropper hos denne patientgruppe.

Vi har undersøgt næsten 200 patienter med MPN-sygdom, som har fået foretaget en ultralydsskanning og en CT-skanning af hjertet. Resultaterne sammenligner vi med skanninger af personer, der har deltaget i de store befolkningsundersøgelser i København, for at se, om patienter med MPN- sygdom har øget forekomst af de nævnte tilstande i hjertet i forhold til den generelle danske befolkning.

Vi ser også på, om nogle af de blodværdier og knoglemarvsprøver, der påvirkes hos patienter med MPN-sygdom, kan bruges til at skelne de patienter med MPN-sygdom, der har de nævnte tilstande i hjertet, fra de patienter med MPN-sygdom, der ikke har de nævnte tilstande i hjertet.

Foreløbig har vi vist, at patienter med MPN-sygdom rent faktisk har en øget forekomst af udtalt åreforkalkning og forkalkning af aortaklappen”.

 

Hvad betyder det at være en del af en CAG?

“Det at være med i CAG ZIRI, som netop har MPN og inflammation som sit fokusområde, har givet mig et godt netværk af forskerkollegaer, der undersøger den samme sygdom som mig, men fra andre perspektiver. Det har udvidet min horisont for hvordan, man kan tilgå den samme sygdom fra forskellige vinkler, og samlet set tror jeg, at CAG ZIRI vil være med til at øge kvaliteten af den forskning, der foregår omkring MPN betragteligt. Det er meget spændende at sparre med fagfolk, der ved en hel del om en relativt sjælden sygdom, og få nye inputs til hvordan, man selv kan se på det, man ønsker at undersøge”.

Camilla Nordheim Solli

 

07.09.2022

Download hæfte om de 18 CAGs i GCHSPCAG Brain and Technology - BAT-CAG