Mød læge og ph.d.-studerende Cecilie Køllner Olsen

Mød ph.d.-studerende Cecilie Køllner Olsen

Cecilie Køllner Olsen

Læge og ph.d.-studerende,

Sports Orthopedic Research Center – Copenhagen (SORC-C),

Ortopædkirurgisk Afdeling,

Amager og Hvidovre Hospital.

cecilie-koellner-olsen

Hvad går dit ph.d.-projekt ud på?

Skade i forreste korsbånd i knæet er en alvorlig skade, der primært pådrages af unge, aktive personer og kan resultere i nedsat knæfunktion, slidgigt og forringet livskvalitet.

Skaden kræver ofte operation, hvorfor jeg i mit ph.d.-projekt sammenligner de tre mest anvendte kirurgiske metoder til at behandle forreste korsbåndsskader i knæet, da vi ønsker at etablere evidensbaserede retningslinjer for kirurger og forbedre patienternes chance for et fremtidigt smertefrit og aktivt liv.

Ved operation erstattes det beskadigede korsbånd med en sene fra patientens eget ben. Tre forskellige sener bruges primært som donorvæv: Hasemuskelsenen, lårmuskelsenen og knæskalssenen.

Valget af donorvæv kan påvirke risikoen for gentagne skader, knæsmerter og langsigtede slidgigtkomplikationer.

Til trods for mange års forskning og tusindvis af årlige operationer er der fortsat uklarhed om valget af donorvæv og mangel på retningslinjer. Vi mangler også forståelse for, hvordan valget påvirker knæets biomekanik og langsigtede resultater.

Projektet er en randomiseret klinisk undersøgelse, hvor patienter med forreste korsbåndsskader tildeles én af de tre donorvævssener og følges nøje i 24 måneder. Vi undersøger patientrapporteret knæfunktion, biomekanik, klinisk status og muskelanatomi.

Hvad betyder det at være en del af en CAG?

CAG ROAD har personligt styrket min erfaring som ph.d.-studerende, bl.a. gennem de organiserede symposier. Disse begivenheder har givet mig en unik mulighed for at lære af nogle af de mest kompetente eksperter inden for området, og tilgangen til emnerne fra forskellige synsvinkler har været meget inspirerende.

At være en del af CAG ROAD åbner døren til et omfattende forskernetværk, der spænder over flere hospitaler og forskellige specialer. Det øger samarbejdet på tværs af discipliner, fremmer inspiration og giver os mulighed for at drage fordel af hinandens ekspertise og viden.

Artrose CAG ROAD om slidgigtTroels Mark-Christensen