Mød nyudklækket ph.d. Rikke Louise Christensen

Mød nyudklækket ph.d. Rikke Louise Christensen

Cand.scient. Hum. Biol., ph.d.
Dermatologisk Afdeling
Tilknyttet Videncenter for Hudkræft, https://vfhk.org
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital

rikke-louise-christensen

Hvad går din ph.d. ud på?

Hudkræft er en særlig udbredt form for kræft, der påvirker millioner af mennesker over hele verden. Selvom fremskridt inden for medicinsk behandling, såsom immunterapi med checkpointhæmmere, har forbedret resultaterne for visse typer af hudkræft, er der stadig udfordringer med at gøre immunterapi mere effektiv og reducere bivirkninger. I min ph.d. har jeg undersøgt potentialet for ablativ fraktioneret CO2-laser i kombination med PD-1-hæmmere til behandling af hudkræft.

Jeg har i min forskning fokuseret på evaluering af effektiviteten af ablativ fraktioneret laser (AFL) som lokal leveringsteknik af PD-1-hæmmere samt hudens fordeling af PD-1-hæmmere efter laserbehandling. Derudover har jeg udforsket potentialet af AFL som supplement til systemisk anti-PD-1-terapi ved at vurdere tumorrespons i prækliniske modeller.

Resultaterne viser, at laserbehandling effektivt faciliterer penetrationen af PD-1-hæmmere, især i hudens mellemste lag. De bedste resultater opnås ved brug af en høj laserdensitet og optaget af PD-1-hæmmeren akkumuleres tidsafhængigt. Undersøgelserne i de prækliniske modeller viser, at kombineret behandling med AFL og anti-PD-1-terapi resulterer i at signifikant flere tumorer forsvinder sammenlignet med brugen af enten anti-PD-1-terapi eller laser alene.

Brugen af AFL i kombination med PD-1-hæmmere kan således forbedre effektiviteten af hudkræftbehandling. Laserbehandling kan ikke bare hjælpe med at levere PD-1-hæmmere lokalt, men ser også ud til at have sine egne kræfthæmmende egenskaber, der kan forstærke behandlingen med PD-1-hæmmere.

Hvad har det betydet at være en del af en CAG?

Jeg er stolt over at være den første SCIN CAG-ph.d.-studerende, der fuldfører en ph.d. med delvis finansiering fra SCIN CAG’en. Det tværfaglige samarbejde i SCIN CAG’en har haft stor betydning for mit forskningsarbejde. Netværket har flere institutter, hospitaler og dermatologiske afdelinger tilknyttet, hvilket har været meget inspirerende og givet mig ny viden og motivation i min forskning.

SCIN CAG udgør derfor en vigtig platform for ph.d.-studerende med henblik på vidensdeling og netværk – og ikke mindst for målsætningen om at reducere forekomsten af hudkræft og forbedre kvaliteten af behandling for hudkræftpatienter i hele Danmark.

Rikke forsvarede sin ph.d. på Dermatologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital den 24. november 2023.

Link til ph.d.-afhandling: https://vfhk.org/da/publikation/potential-roles-ablative-fractional-co2-laser-combination-pd-1-inhibitors

merete-brink-speedtsbergColourbox, stetoskop på brystet at liggende patient