Historisk stor genanalyse skal forbedre hjertepatienters behandling

CAG Præcisions diagnostik i kardiologi igangsætter Danmarks største genetiske studie af blodprøver fra ca. 120.000 hjertepatienter. Resultater skal anvendes til at skræddersy behandling til den enkelte patient og dermed styrke udredning og behandling af hjertekarsygdomme.

For at hjælpe kommende hjertekarpatienter til mere præcis behandling gennemfører forskere fra Region Hovedstaden og Københavns Universitet en genetisk kortlægning af 120.000 patienter i projektet ”Genmarkør-analyse af hjertekarpatienter”.

Studiet af blodprøver fra hjertepatienter er det første og største af sin art i Danmark og kan blive et afgørende skridt mod at kunne tilbyde mere personlig behandling til patienter med de mest almindelige hjertekarsygdomme.

Forskerne har fokus på genetiske markører, der kan kædes sammen med fem af de største hjertekarsygdomme: Forhøjet blodtryk, åreforsnævringer til hjertet/åreforkalkning, kolesterolsygdomme, hjerterytmeforstyrrelser og hjertesvigt.

Dødeligheden blandt hjertekarpatienter er faldet markant de seneste to årtier, men hjertekarsygdomme er stadig årsag til ca. hver fjerde af alle dødsfald i Danmark.

Forskningsprojektet er den første store fælles aktivitet i CHSP-samarbejdet mellem Københavns Universitet og Region Hovedstaden.

Kontaktinformation

Henning Bundgaard, overlæge, professor og leder af Enhed for Arvelige Hjertesygdomme på Rigshospitalet: Telefon 26 11 22 90

Søren Brunak, professor ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research ved Københavns Universitet: Telefon 35 32 50 26

Møntstabler, bevilling til CAGs, CHSPPh.d.-kursus i CAG Allergi