Vigtigt samarbejde mellem klinik og forskning

Vigtigt samarbejde mellem klinik og forskning

Det vigtige link mellem klinik og forskning kan opstå via mange kanaler. Her er kort fortalt historien om, hvordan Læge PhD Andreas Due Ørskov, daværende kandidatstipendiat, gjorde nogle fund i patientprøver, som inspirerede til en klinisk trial og starten på et længerevarende samarbejde med en gruppe forskere i USA.

I 2014 færdiggjorde PhD Andreas Due Ørskov sin dengang kandidatopgave som en del af sin medicinuddannelse. Her undersøgte Andreas patientprøver i Kirsten Grønbæks laboratorie, som er hjemsted for CAG Hematology. I de patientprøver gjorde Andreas nogle observationer, som senere inspirerede CAG Hematology til en klinisk trial, som blev muliggjort af en bevilling fra ’Stand up to Cancer Epigenetics Dream Team’.

Det blev starten på et samarbejde med en gruppe forskere i USA og en klinisk trial, som er publiceret i 2022. CAG Hematology fik den ide at se på immuncellerne (T-celler) fra disse patienter og det viste sig at særlige genforandringer i T-cellerne var forbundet med bedre overlevelse.  Samarbejdspartnerne i USA (Ass professor, PhD Ben Youngblood og MD, PhD Caitlin Zebley, St. Jude Children’s Research Hospital) tog det herefter tilbage i laboratoriet og viste i musemodeller at T-celler med de specifikke genforandringer virkede særlig godt, og ikke blev udtrættede som man ellers ofte ser ved T-celle baseret terapi.
To yngre forskere fra CAG Hematology, postdoc, PhD Sofia Bentivegna og PhD-studerende Balthasar Clemens Schlotmann kunne vise at dette også var tilfældet i patientprøverne. Sammen med gruppen i USA og Center for Cancer Immunterapi (CCIT) i Herlev vil CAG Hematology arbejde på at tage den observation tilbage til patienterne (modificere CAR-T celler). Det er en ny eftertragtet behandling og det er et aktuelt problem, at CAR-T cellerne bliver udtrættede.

CAG Hematology ser nu ind i at undersøge, om der ligger en mulig løsning i at genmanipulere dem, så de får samme genforandringer som cellerne fra teamets trial i 2022. Andreas Due Ørskovs fund under studietiden indgår nu i et forskningsprojekt, der ledes af professor Inge-Marie Svane med deltagelse af CAG Hematology. Forskningsprojektet vil bl.a. undersøge om genmanipulerede immunceller kan få samme egenskaber, som de celler Andreas opdagede tilbage i 2014.

Fredag den 11. oktober udkom publikationen Epigenetic regulators of clonal hematopoiesis control CD8 T cell stemness during immunotherapy i Science, som beskriver de resultater, der viste i musemodeller, at T-celler med de specifikke genforandringer virkede særlig godt.

Denne case beskriver, hvordan samarbejdet går frem og tilbage mellem klinik og laboratorie og tilbage igen ad flere omgange. I dette tilfælde, hvor det starter med en dygtig medicinstuderendes observationer i forbindelse med sin kandidatopgave.

Kirsten Grønbæk er stor fortaler for at samarbejdet løber på tværs af klinik og forskning, og synes, at historien om Andreas er et fremragende eksempel på, hvor vigtige yngre forsker kollegers og studerendes bidrag er for forskningen. Her udtaler Kirsten: ”Det er en spændende case, som viser vores link og det vigtige samarbejde, der er mellem klinik og forskning. Og så er det for mig vigtigt at vise, at det nytter, når yngre kolleger forsker og kandidat- og PhD studerende bidrager til et større formål, og at vise, at deres arbejde er en vigtig del af et større puslespil.”

Nærbillede af solbeskinnede græsstrå, ALLERGY